Skip to main content

Hoe kan ik best zelf mijn auto wassen?

Voor het beste resultaat is het aanbevolen de wagen één- tot tweewekelijks te wassen om overmatige vervuiling te voorkomen. Je auto wassen zonder krassen doe je het best volgens de 2-emmer methode. Vermijd geautomatiseerde autowasstraten, handcarwash-borstels en reinigingsmiddelen met een hoog pH-gehalte. Vermijd wassen in direct zonlicht om strepen en waterspots te minimaliseren.

Pas je auto laten coaten?

Na de installatie van een keramische coating dien je gedurende de eerste 7 dagen zoveel mogelijk wrijving, watercontact en chemicaliën te voorkomen. Na deze periode van 7 dagen kan je de wagen zonder problemen de eerste wasbeurt geven.

Onderhoudsproducten

Onderstaande producten en accessoires zijn steeds verkrijgbaar op onze locatie en via onze webshop www.cardetail.be. Ook bieden wij voor iedere behandelde wagen een jaarlijkse onderhoudsbehandeling aan. Deze jaarlijkse onderhoudsbehandeling herstelt de waterafstotende eigenschappen van de coating(s). Bij vragen of interesse in onze producten en/of diensten kan je vrijblijvend contact met ons opnemen.

Stap 1: Velgen en banden reinigen

Spray een velgenreiniger op de velgen en laat het product inwerken volgens de instructies van de fabrikant (laat de velg altijd eerst afkoelen!). In de tussentijd spray je een All Purpose Cleaner (APC) of bandenreiniger op de banden en schrob je deze schoon. Vervolgens maak je de volledige velg schoon te beginnen met de binnenzijde. Gebruik hiervoor een veilige velgborstel, detailborstel en/of washandschoen. Wij verkiezen de velgborstel en washandschoen steeds te gebruiken in een aparte emmer met shampoo-water. Spuit na het schoonmaken de velg meteen grondig af.

Aanbevolen producten:

  • CARPRO IronX – Verwijdert remstof en vliegroest
  • CARPRO MultiX – All Purpose Cleaner voor het reinigen van de banden
  • Wheel Woolies – Veilige, wollen velgenborstels
  • EZ-Detail Brush – Velgenborstel (ideaal voor meerspaakse velgen of nauwe ruimten zoals bij de remklauwen)

Stap 2: Voorwas / Snowfoam

Spuit de volledige wagen af met de hogedrukreiniger om zoveel mogelijk los vuil te verwijderen. Spuit vervolgens de wagen in met een snow foam product en cannon. Laat dit product gedurende 3-5 minuten inwerken en spuit het hierna volledig af. Dit product maakt gedeeltelijk het stof en vuil van het lakwerk los en reduceert de kans op waskrassen bij het wassen.

Aanbevolen producten:

Pre-wash - Snowfoam

Stap 3: Wassen

Gebruik 2 emmers en vul de ene met shampoo-water en de andere met zuiver spoelwater. Gebruik geen afwasmiddel! Zorg ervoor dat je voldoende schuim in de shampoo-emmer hebt, spuit desnoods rechtstreeks met de hogedruklans in de emmer. Neem een washandschoen en dip deze in het shampoo-water. Begin met het dak van de wagen en werk enkel in rechte lijnen (geen cirkels). Spoel tijdig de washandschoen uit in het zuiver water. Zet niet teveel druk op de washandschoen, maar laat deze zelf het werk doen. Was de onderste delen van de wagen als laatste en gebruik desnoods een tweede washandschoen. Vervolgens spuit je de volledige wagen grondig af.

Aanbevolen producten:

Stap 4: Drogen

Gebruik een pluche microvezeldoek om de wagen te drogen. Wrijf de wagen droog zonder druk te zetten, laat de doek het water absorberen. Gebruik een andere microvezeldoek om de deurstijlen te drogen. Indien je beschikt over perslucht of een blower, kan je de hoeken en kieren (spiegels, grill,… ) hiermee droogblazen.

Aanbevolen producten:

Auto drogen - CarPro Dhydrate microvezel droogdoek

Stap 5: Afwerking

Breng na iedere wasbeurt een spray sealant aan. Dit is de finishing touch waarmee je eventuele vlekjes en waterdruppels kan verwijderen, de wagen extra glans geeft. Ook is dit een noodzakelijke stap ter onderhoud van de coating.

Aanbevolen producten:

CarPro EliXir

Onderhoudsproducten

Naast het correct wassen van de wagen, adviseren we ook om regelmatig (of waar nodig) gebruik te maken van onderstaande producten.

CARPRO Reload 500ml

CARPRO Reload: spray sealant

Na het wassen van de wagen kan je Reload zowel op een natte als droge auto aanbrengen en vervolgens inwerken met 2 microvezeldoeken. Reload biedt een gladde super hydrofobe laag, die als geen ander water afstoot. In combinatie met het vermogen om vuil en roet af te weren, laat dit een verbluffende, glanzende en sterk reflecterende glans achter. Reload is essentieel voor het onderhoud van een keramische coating en zal de levensduur bevorderen.

CARPRO HydrO2Lite of HydrO2Foam: hydrofobe eigenschappen versterken

Wil je de water- en vuilafstotende eigenschappen versterken? Dan is het aanbevolen om de (nog natte) wagen na het wassen in te spuiten met CARPRO HydrO2Lite of HydrO2 Foam. Beide producten zorgen voor een super hydrofoob effect en zijn in sommige gevallen gunstig om de hydrofobe eigenschappen te versterken (aanbevolen voor de lagere delen van de wagen). De producten werken volgens de simpele “spray on, rinse off” regel en kunnen zodoende enorm snel worden aangebracht. Tevens een echte aanrader voor het beschermen van velgen, in slechts enkele seconden kan je een volledige velg hiermee beschermen!

CARPRO Iron X 500ml

CARPRO IronX & TarX

Ontsmet het oppervlak met CARPRO IronX & TarX 1 à 2 keer per jaar. Gebruik deze producten enkel op een schone, gewassen wagen.

De geavanceerde pH-gebalanceerde formule van CARPRO IronX breekt op veilige wijze metaalverontreiniging af die wordt veroorzaakt door remmen van auto’s, railstof en soortgelijke ijzervervuiling. Het kan worden gebruikt op lak, kunststof, chroom, glas en lichtmetalen velgen. Het reactieve component in Iron X lost de ijzerdeeltjes op (kleurt paars) waardoor ze vervolgens (na 3-5 min.) kunnen worden afgespoeld.

Het is meestal niet nodig om de volledige wagen in te sprayen met CARPRO TarX, enkel de onderzijdes van de wagen volstaat. Simpelweg TarX opspuiten, eventueel lichtjes inwerken met bijvoorbeeld een microvezel doek en voilà, de hydrofobe eigenschappen zijn hersteld!

Gebruik Iron X en Tar X niet in direct zonlicht en laat de producten nooit opdrogen.

CARPRO Spotless: kalk- en watervlekken verwijderen

CARPRO Spotless breekt op chemische wijze de minerale afzettingen af ​​die zijn achtergelaten door waterdruppels (ook wel “watervlekken” genoemd) voordat ze in de afwerking kunnen etsen, waardoor de noodzaak van tijdrovende polijstcorrectie overbodig wordt en de levensduur van de lak verlengd wordt. Als het onverzorgd wordt achtergelaten, kunnen watervlekken permanente schade aanrichten aan de autolak. De gepatenteerde mix van zorgvuldig uitgebalanceerde zachte zuren van Spotless verwijdert veilig zware minerale afzettingen op de meeste voertuigoppervlakken.